Зелена матча – дивовижний напій, слово matcha в буквальному перекладі з японської – «перетертий». Вигадали технологію його виготовлення китайці, але вона мігрувала до Японії й еволюціонувала до небувалих висот, тоді як в Китаї залишилася на колишньому рівні. В Японії зелений матча – невід’ємна частина життя. Цей пудровий чай п’ють кожного дня. З ним проводять довгі й медитативні чайні церемонії. Виготовляють десятки різних сортів. Створили спеціальний посуд і аксесуари, і цей чай – окремий всесвіт з безліччю нюансів. Зелений матча – дивовижний напій.
З чого його роблять?
Зелений матча готують з тієї ж сировини, що й листовий зелений чай – з листя чайних кущів роду Камелія. Але вирощують їх особливим чином. Кращі плантації знаходяться далеко від великих міст й часто там дотримуються принципів органічного землеробства. За два тижні до збору кущі ховають від сонця під великими тентами. Це необхідно, щоб зберегти в листі максимальну кількість хлорофілу – попередника унікальних антиоксидантів зеленого чаю. Сезон збору починається навесні і триває до кінця літа, але найціннішим та найякіснішим вважається саме весняна сировина. Збирають листя зазвичай рано вранці. Найсмачніший матча виходить з молодого листя верхньої частини куща – солодкуватий і ніжний.
Чому все збожеволіли від матча?
Одним реченням тут не відповісти. По-перше, пиття матча – це спосіб поглинути весь чайний листок повністю, нічого не викидаючи на смітник. Що робить його найкориснішим з чаїв. По-друге, зелений маття – ласкавий і потужний тонізуючий напій. У ньому міститься багато теїну – алкалоїду, схожого на кофеїн. Але теїн засвоюється вдвічі повільніше, тому діє довше і створює мінімальне навантаження на судини (але будемо чесними – все ж створює, трохи піднімаючи тиск.І так, ще він справді смачний.
Зелена матча – ідеальний повсякденний напій. Він містить багато важливих поживних речовин, швидко відновлює баланс електролітів. А ще містить багато L-теаніна, який стимулює вироблення серотоніну і дофаміну, тому допомагає легше впоратись зі стресами і залишатися в доброму гуморі.
Як використовувати зелену матча?
В Японії цей чай використовують по-різному – п’ють, додають до десертів і навіть локшини соба. Ви можете мислити так само широко щодо його використання. Наприклад, готувати чай на воді (за методом усутя і койтя), варити матча-лате на будь-якому молоці, додавати до панкейків або млинців, приправляти салати, смузі, морозиво, каші та все, що заманеться. Зелена матча впливає не тільки на смак, але й на колір страви, тому її добре використовувати в кондитерській справі як натуральний барвник.
Основні | |
---|---|
Виробник | KoloSalno |
Країна виробник | Китай |
Тип чаю | Матча |
Вага | 250 г |
Упаковка | Дой-пак |
- Ціна: 465 ₴